Sensorimotorisk psykoterapi er en behandlingsmetode som passer for voksne, barn og unge,som lider av uløste traumereaksjoner eller som ønsker å redusere stress og bedre sin livskvalitet.
Det er ikke enkelt å komme seg videre etter vanskelige hendelser som traumer, eller sårende erfaringer med omsorgsgivere. Slike erfaringer bidrar ofte til at man ser verden som truende, eller seg selv som utilstrekkelig.
Selv med en god og erfaren terapeut, kan det tidvis være krevende å finne løsninger, slik at man får det bedre. Og da kan pasienter oppleve seg fastlåst i egne mønstre.
I sensorimotorisk psykoterapi arbeider vi særlig med kroppens bevegelse, kroppsholdning, sansning og kroppsfornemmelser, for å hente frem den iboende ‘driv’ alle levende skapninger har:
Til å heles; til å tilpasse seg og til å utvikle nye ferdigheter.
Ved å hente frem dette (som kan kalles kroppens visdom), lærer sensorimotorisk psykoterapi pasienten å følge naturlig intelligente prosesser i kropp og sinn for å oppdage sine vanemessige, automatiske holdninger (både fysiske og psykiske) som bidrar til å skape erfaringsmønstre.
Denne milde og forsiktige, men samtidig styrkende terapiformen er særlig virkningsfull i arbeid med traumevirkninger, relasjonelle traumer og vanskelige tidlige tilknytningsrelasjoner.
Sensorimotorisk psykoterapi setter søkelys på kropp, følelser og tanker for å fremme fysisk, psykisk og åndelig velvære og helse. Når det på samme tid arbeides både med kropp og sinn, får vi tak i, – vi oppdager, -informasjon som ofte ellers forblir ubevisst i vanlig samtaleterapi. Og de fysiske endringene blir mer varige. Denne prosessen kan øke integrering mellom kropp og sinn.
Sensorimotorisk psykoterapi kan brukes i kombinasjon med andre terapitilnærminger, for eksempel EMDR, kognitiv atferdsterapi og psykodynamiske terapier, slik at det terapeutiske utbyttet kan bli størst mulig.
Du kan lese mer på www.sensorimotorpsychotherapy.org