Psykoterapi, samtalebehandling. Hva er det?
Psykoterapi og samtalebehandling er interpersonlig behandling for livsproblemer.
Det innebærer at man snakker med en psykolog om ulike temaer og tilstander, alt fra relasjonelle konflikter og jobbfrustrasjoner, til depresjon og angst, for å nevne noe.
Psykoterapi kan lindre smerte og lidelse, og gi mening til- og berike livet.
Når jeg møter deg som psykolog, arbeider jeg sammen med deg, med sikte på å bedre din psykiske helse, og som en konfidensiell og omtenksom lytter.
Det går an å beskrive voksenalderen som en ny sjanse til å komme mer til rette med sin egen historie og relasjoner. Kall det gjerne en form for forsoningsarbeid.
Hvor langt vi klarer å komme med hensyn til bedring i ethvert tilfelle, vil avhenge av mange faktorer; for eksempel samarbeidsalliansen og kompleksiteten i plager og livssituasjon. Forskning og erfaring tilsier likevel at psykoterapi virker!
Kognitive terapiformer
Det finnes ulike paraplybetegnelser for terapi, for eksempel kognitive terapiformer.
En del av terapien som tilbys her, kan også sorteres under denne paraplybetegnelsen.
Ulike behandlingsformer har både likhetstrekk og forskjeller.
De kan dermed utfylle hverandre, og brukes i ulike faser av en behandlingskontakt.
Psykodynamisk psykoterapi – varige endringer, også etter behandling
En del av terapien som tilbys her, går også inn under hovedparaplyen psykodynamiske psykoterapiformer. Psykodynamisk psykoterapi er gjennom forskning vist å virke, og å ha endringer som varer. I tillegg er det vist at endringene fortsetter, ja til og med øker, også etter terapiavslutning.
Psykodynamisk psykoterapi skiller seg fra andre terapier (vist i opptak og utskrifter av reelle terapisesjoner), særlig ved følgende syv punkter, hentet fra J. Shedler i American Psychologist, February-March 2010:
- Terapien har fokus på affekt (følelse/emosjon) og affektuttrykk: Vi undersøker og diskuterer hele bredden av pasientens følelser. Vi har en klar oppfatning av at kognitiv/intellektuell forståelse ikke er det samme som følelsesmessig forståelse. Den siste går dypt, og vil føre til endring.
- Vi undersøker forsøk på å unngå plagsomme tanker og følelser: De fleste av oss gjør mye, bevisst og ubevisst for å unngå sider ved det som plager oss. Når vi snarere snakker om ytre omstendigheter enn våre egne bidrag til disse omstendighetene, mister vi ikke sjelden ut forståelse av vesentlige sammenhenger om det som plager oss.
- Vi identifiserer gjentatte tema og mønstre: For eksempel i pasientens tanker, følelser, selvoppfatning, relasjoner og livshendelser. Vi arbeider for at pasienten skal oppdage og forstå egne mønstre og konsekvenser av dem.
- Vi diskuterer tidligere erfaringer i et utviklingsperspektiv: Tidlige erfaringer med tilknytningspersoner, påvirker våre opplevelser og relasjoner i nåtiden. Vi ser på hvordan fortiden har en tendens til å leve videre i nåtiden. Fokus på fortid er ikke for fortidens skyld, men for å se om fortiden kan kaste lys over nåtidige psykologiske vansker. Dette kan hjelpe pasienten til å fri seg fra båndene tidligere erfaringer kan være, slik at en kan oppleve nåtiden fullt ut.
- Fokus på interpersonlige relasjoner: Relasjoner og interpersonlige erfaringer vektlegges sterkt. Psykologiske problemer oppstår ofte når problematiske interpersonlige mønstre forstyrrer vår evne til å møte følelsesmessige behov.
- Fokus på terapirelasjonen: Relasjonen mellom terapeut og pasient er i seg selv en viktig relasjon, som kan både bli dypt meningsfull og følelsesmessig ladet. Relasjonen gir en unik mulighet til å undersøke og bearbeide temaer som oppstår i de fleste relasjoner. Målet er større fleksibilitet og økt kapasitet til å møte interpersonlige behov.
- Utforskning av ønsker og fantasier: Psykodynamisk psykoterapi oppfordrer pasienter til å snakke fritt om det som måtte falle dem inn. Ofte behøves hjelp fra terapeuten for at pasienter skal våge å gjøre det. Men denne type materiale er en rik informasjonskilde om hvordan pasienten ser seg selv og andre, tolker og nyttiggjør seg erfaringer, unngår aspekter ved erfaring eller forstyrre for muligheten til å finne større glede og mening i livet.
Målet for psykodynamisk psykoterapi inkluderer, men går også utover symptomlette.
Vellykket behandling bør ikke bare fjerne symptomer og plager, men kunne gi positivt nærvær av psykologiske evner og ressurser.